Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Ciprus

Ciprus történet

Ciprus, Ciprus, Történet

Ciprus története

Ciprus, Ciprus, Történet

Ciprus a kényelmes, gondtalan és biztonságos nyaralás tökéletes helyszíne. A meleg időjárás, a kellemes tengervíz és a helyiek kedvessége életünk egyik legszebb emlékévé teheti az itt eltöltött napokat. 

Ciprus a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete, lakosainak száma 725 000 fő. 1974 óta mesterségesen kettéosztott ország. A déli területek, a sziget kb. 70%-a Ciprusi Köztársaság fennhatósága, az északi területek török fennhatóság alatt állnak. A két terület között nehézkes az átkelés, így utazás előtt mindenképpen mérlegeljük, hogy a déli vagy az északi részen szeretnénk pihenni. A Magyarországról induló charter járatok a déli részen, Lárnákában landolnak, az északi területre Törökországból hajóval vagy repülővel juthatunk el.

Ciprus a szerelem szigete, a legenda szerint a környező tengerekben született Aphrodité, a szerelem istennője.

Ciprus kb. 10000 éve lakott, volt a Perzsa birodalom, az egyiptomi, a Római Birodalom, a velencei és az Oszmán Birodalom része is. 1571-től Ciprus török fennhatóság alá került, míg 1878-ban az angolok foglalták el és 1925-től brit koronagyarmattá vált. A görög ciprusiak 1900-as évektől harcoltak a sziget Görögországhoz való csatlakozásáért, ennek eredményeként írták alá 1960-ban Ciprus függetlenségét, miközben a törökök és a britek is állomásoztattak további csapatokat a szigeten. Az egyre növekvő görög és török ellenállás miatt jött létre 1963-ban a „Zöld vonal”, amely elválasztja egymástól a göröglakta és töröklakta területeket, ezzel kettéosztva a szigetet. 1983-tól Törökország egyoldalúan kikiáltotta az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot, amelyet azóta sem ismert el más ország, ahogy Magyarország sem. Magyarország az északi területen érdekképviseleti tevékenységet nem folytat, így oda mindenki csak saját felelősségére utazzon.

Mindezek ellenére Ciprus egy gyönyörű, látnivalókban gazdag és kikapcsolódásra tökéletesen alkalmas sziget, finom mediterrán ételeivel, zamatos boraival és különleges állatvilágával mindent turistát elvarázsolt. Érdemes nyári pihenésünket a hűs tenger mellé és a szikrázó napsütésbe tervezni.

Forrás: flickr

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!