Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Szent Lázár templom

Ciprus, Ciprus, Látnivalók

Szent Lázár templom

Ciprus, Ciprus, Látnivalók
  • Cím: Saint Lazarus, Larnaca, Ciprus

A templom nevét arról a Lázárról kapta, akit János Evangéliuma szerint Jézus feltámasztott a halálból. A templomot a hagyomány szerint Bölcs Leó császár azon a helyen emeltette, ahol Lázár sírját 890-ben megtalálták. 

Feltámadása után Lázár Ciprusra menekült és harminc éven át Kition püspöke volt, állítólag a helyiek soha nem látták mosolyogni, mert nem felejtette, hogy halálában megpillantotta a purgatóriumot. 

A Szent Lázár-templomot (Eklisziá Ájiu Lázáru) 1589-ben a keresztények visszavásárolták a törököktől és évszázadokon keresztül szolgálta felváltva a keresztény és ortodox hívőket.

A háromhajós és háromkupolás templomba a narthexen keresztül juthatunk be. A putitán keresztény oszlopfőkkel és bizánci építészettel érdekes ellentétet alkot az arannyal gazdagon díszített, faragott ortodox ikonosztáz és a rokokó katolikus pulpitus. Érdemes megtekinteni a sírjából feltámadó Lázárt, a Máriát és a Sárkányölő Szent Györgyöt ábrázoló ikonokat is. Szent Lázár templom
Ciprus, Ciprus
Copyright: Adrian Lazar   Forrás: flickr

Ciprusi Látnivalók


0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!