Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Szalamisz-romjai

Ciprus, Ciprus, Látnivalók

Szalamisz-romjai

Ciprus, Ciprus, Látnivalók
  • Cím: Salamis Ancient City Famagusta, Ciprus

A ciprusi Szalamisz várost a mítosz szerint Szalamisz-sziget uralkodójának fia, Teukrosz alapította, miután apja elűzte otthonról. A régészeti leletek, a mükénei típusú sírkamrák és Zeusz korai kultusza is alátámasztja, hogy a városalapítók görögök lehettek.

A 7-8. századig Szalamisz a sziget egyik legjelentősebb gazdasági centruma volt, ennek a földrengések, sorozatos kalóztámadások és kikötőjének eliszaposodása vetett véget, szerepét a szomszédos Fámáguszta vette át. 

A 116-ban kirobbant zsidó felkelések után Róma kitiltotta a zsidókat Ciprusról, így a város elnéptelenedett, fehér futóhomok temette be, a romokat a helyiek pedig kőbányának használták. 

A régészeti ásatások ugyan már a múlt században elkezdődtek, a régészek szerint azonban az antik Szalamisz romjainak nagy része még mindig a föld alatt van. 

Az ásatási területre belépve jobb oldalon találjuk a tornacsarnok impozáns maradványait, a Gümnasziont, továbbhaladva érdemes megtekinteni a bizánci fürdő romjait, a Thermát is. A hatalmas színház, az orkhesztrának átmérője 27 m volt, eredetileg 14 000 néző befogadására volt alkalmas. A színháztól délnyugatra találjuk az Ájiosz Epifániosz-bazilikát, mellette pedig a bizánci víztároló medence maradványait.

Kinek ajánljuk: Mindenkinek.


Szalamisz-romjai
Ciprus, Ciprus
Copyright: hellimli   Forrás: flickr

Ciprusi Látnivalók


0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!