Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Ciprus

Ciprus hasznos tippek

Ciprus, Ciprus, Hasznos tippek

Hasznos tippek

Ciprus, Ciprus, Hasznos tippek

Éghajlat
Ciprus éghajlata mediterrán, meleg és száraz. A június és szeptember között a nappali hőmérséklet 32-34°C körül van, a tenger 24-26 °C-os. A leghűvösebb hónapokban sem csökken a hőmérséklet 15-16 °C alá. Eső leginkább november és március között esik.

Időeltolódás
Ciprusra érkezve 1 órával kell óráinkat előre állítani.

Egészség
Fertőzésveszély miatt utazás előtt ajánlott magunkat Hepatitis A és B ellen beoltatni, de nem kötelező. A csapvíz iható. Utazás előtt mindenképpen kössünk utasbiztosítást.

Nagykövetség
Magnisias 3, Strovolos 2027
Tel: 2251-8880
Hivatali órák: H, Sz, P: 10:00 – 12:00

Pénz
2008. január 1. óta Cipruson az euro a hivatalos fizetőeszköz.
A nagyobb városokban és üdülőhelyeken sok bankautomatát találunk. A szállodák, éttermek és áruházak nagy részében hitelkártyával is fizethetünk.
A bankok általában 8:30 és 13:00 között vannak nyitva.

Elektromosság
Az elektromos feszültség az egész szigeten 240 V, az angol háromágú villás csatlakozót használják. A szállodákban bérelhetünk a magyarországi csatlakozóhoz szükséges adaptert.

Internet
A legtöbb hotelben találunk internet elérési lehetőséget és a városokban internetkávézók is működnek.

Telefon
Cipruson számos utcai telefonfülkét találunk, amelyek kártyával működnek és nemzetközi hívások lebonyolítására is alkalmasak. Telefonkártyát a postahivatalokban és kisboltokban vásárolhatunk. Ciprus nemzetközi hívószáma 357.

Posta
A postahivatalok a nyári hónapokban 7:30 – 14:30-ig, télen az esti órákban is nyitva vannak.

Borravaló
Az éttermi árak, külön feltüntetve tartalmazzák a felszolgálás díját, ami 10-15%, ebben az esetben nem kell borravalót adni. Az éttermekben , cukrászdákban és kávézókban is maximum jelképes 5%-os szokás adni. A taxisok elvárják a 8-10%-os borravalót.

Közbiztonság
Ciprus a világ egyik legbiztonságosabb országa. Nem kell tartanunk zsebtolvajoktól sem, de azért ügyeljünk értékeinkre. A helyiek barátságosak és nagyon segítőkészek, szinte mindenki beszél angolul. Ha bajba kerülünk forduljunk a rendőrséghez.

Vám
Be- és kiviteli mennyiségi korlátozás az Európai Unió területén már nincs érvényben. Az áruk kizárólag saját célra használhatók.

Forrás: Forgács András: Ciprus

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!